هزینه ی ازدواج بر عهده کیست؟

فرآیند متاهل شدن در سنت ایرانی مرحله های مختلفی دارد که طبعا مخارج مختص خودش را شامل میشود .هزینه های ازدواج در خانواده ها و شهرها و فرهنگ ها ی مختلف متفاوت است ،پس قبل از هر چیز یاآور شویم که این هزینه با توجه به شرایط اشخاص قابل تغییر هستند.

از مرحله خواستگاری تا عروسی ممکن است چندین ماه یا حتی چند سال طول بکشد.

این مراحل که به ترتیب خواستگاری، بله برون، نامزدی، عقد، حنابندان، عروسی و پاتختی است هزینه هایی دربر دارد که بسیاری از خانواده ها از مقدار این هزینه ها و اینکه این هزینه ها هرکدام برعهده کدام خانواده است اطلاعی ندارند ،با ما همراه باشید.

حلقه ازدواج یکی از مهم ترین و اصلی ترین هزینه های ازدواج است

آیا تقبل تمام هزینه ها برای هر خانواده  صد در صد است؟

درست است که در فرهنگ ایرانی از قدیم یک سری رسم و رسوم برای خرج و مخارج عروسی ،و اینکه کدام خانواده کدام مرحله از ازدواج را متقبل شود.

اما خبر خوب اینکه در حال حاضر این جریان میتواند یک موضوع  کاملا توافقی بین عروس و داماد و خانواده ها باشد و این موضوع  قرار نیست در ابتدای یک ازدواج باعث کدورت طرفین گردد.

پس جای نگرانی نیست، با توجه به توان مالی هر خانواده و با توافق هر دو طرف این موضوع  قابل تغییر است.

آیا تمام این مراحل در یک ازدواج ضرروی است؟

خیر زوجین با توجه به سلایق و توجه به وضعیت مالی خود میتوانند بعضی از مراحل غیرضروری را حذف کنند و مستقیم به اصل مطلب برسند ،یعنی  عقد و عروسی .

البته خیلی از زوجین ترجیح میدهند حتی همان مراسم عروسی را هم نداشته باشند، پس این موضوع  هم کاملا به روحیات و شرایط دو طرف بستگی دارد.

خواستگاری

هزینه های خواستگاری رو چه کسی باید بدهد؟

اولین مرحله ازدواج خواستگاری است، رسم خواستگاری رفتن به این صورت است که خانواده داماد به منزل پدرعروس میروند و یک سری صحبت های اولیه صورت میگیرد ، که در واقع در صورتی که عروس و داماد فامیل نباشد ، میتوان گفت این جلسه بیشتر جلسه معارفه خانواده ها است.

خانواده داماد به رسم ادب و احترام سبد و یا دسته گل و شیرینی تهیه می‌کنند و به خانه عروس خانم میبرند پذیرایی در جلسه خواستگاری بر عهده خانواده عروس است.

بله برون و نامزدی

هزینه های بله برون و نامزدی برعهده چه کسی است؟

مرحله بعد از خواستگاری و در صورت جواب مثبت خانواده عروس و توافق خانواده ها بله برون است ، این مراسم در خانواده عروس انجام میگیرد و خانواده داماد هدایایی برای عروس خانوم تهییه میبینند.

هزینه تهیه این هدایا برعهده خانواده داماد است این هدایا شامل انگشتر نامزدی، دسته گل یا سبد گل، شیرینی، کله قند ( که برخی این کله قند را به عنوان یادگاری نگه می‌دارند و برخی هم رسم دارند که در روز بله برون این کله قند توسط بزرگان فامیل شکسته شود)، پارچه چادری، شال و روسری و دفتر بله برون.( در بعضی شهرها و خانواده ها لباس و چمدان عروس هم در روز بله برون داده میشود).

برخی از شهرهای مانند اصفهان، تبریز، یزد و برخی مناطق خراسان رسم دارند که خانواده داماد طبقی از شیرینی محلی و کیک مراسم بله برون را هم تهیه کند.

مراسم بله برون هزینه تهیه لباس برای عروس به عهده خانواده خودش است همچنین پذیرایی از مهمانان و در صورت تمایل تهییه شام بر عهده خانواده عروس است.

هزینه عکاسی در صورت تمایل و دیزاین و گل آرایی منزل عروس هم به عهده خود خانواده عروس است.

 

عقد

مراسم عقد بستگی به سلیقه ی دو طرف یا در باغ یا در محضر صورت میگیرد ، اگرمراسم صرفا در محضر باشد هزینه های باغ در عقد حذف میشود.

در صورت مراسم در باغ هزینه های دیگری اضافه میشود که تقریبا شبیه به مراسم عروسی میتواند باشد ، با تفوت اینکه تعداد مهمانان کمتری دعوت میشوند.

خیلی از زوجین ترجیح میدهند در زمان عقد یک مراسم کامل در باغ بگیرند، یک سری از فامیل را دعوت کنند و در عین حال مراسم عروسی را حذف کنند ، که باز همین موضوع هم یک توافق بین خانواده ها است.

هزینه های ازدواج در فرهنگ های مختلف متفاوت است

در عقد محضری کدام هزینه ها برعهده خانواده عروس است و کدام هزینه ها بر عهده خانواده داماد؟

عقد رسمی و محضری زمانی برگزار می‌شود که صیغه محرمیت دائمی بین عروس و داماد خوانده می‌شود و ازدواج آنها رسما  در دفتر ثبت ازدواج ثبت می‌شود.

برخی خانواده ها رسم دارند برای نامزدی و در همان مراسم بله برون هم صیغه محرمیت بین دختر و پسر می‌خوانند اما عقد رسمی به ثبت عقد دائم در دفتررسمی  می‌گویند.

 

در مراسم عقد هزینه هایی که بر عهده داماد است عبارت اند از :

  • هزینه آزمایشگاه
  • هزینه ثبت محضر
  • شیرینی محضر
  • هزینه آرایشگاه عروس
  • زیرلفظی
  • هزینه لباس عروس
  • حلقه عروس
  • ساعت عروس
  • کیک عقد

در صورت جشن عقدکنان در منزل یا باغ  و تالار هزینه فیلم بردار و میوه و شیرینی و شام ،هزینه آرایشگاه عروس نیز برعهده داماد است.

کت و شلوار داماد ، کفش ، حلقه داماد ، ساعت داماد و ظرف عسل برای مراسم عسل خوران توسط خانواده عروس تهیه می‌شوند.(تهییه این موارد در شهرها و خانواده های مختلف تفاوت دارد ).

 

حنابندان

مراسم حنابندان چند روز قبل از روز عروسی است،  در بعضی شهرها مثل شهرهای جنوبی بوشهر ، بندرعباس و… خیلی مفصل با رسم و رسوم خاصی برگزار میشود .

این مراسم یک جورایی خداحافظی عروس با خانواده پدری است، معمولا مراسمی زنانه است و پذیرایی عصرانه و در صورت تمایل شام به عهده خانواده عروس است.

 

هزینه های مراسم حنابندان که بر عهده داماد است :

  • حنا، ظرف حنا و تزئینات آن
  • لباس عروس
  • آرایشگاه عروس
  • خریدهای عروسی و تزئین آنها
  • هدایای حنابندان

هزینه های حنابندان که برعهده عروس است :

  • پذیرایی جشن حنابندان
  • شام در صورت تمایل
  • دکوراسیون و تزئینات مراسم که می‌تواند در منزل یا تالار یا باغ برگزار شود.

 

عروسی

غول اخر هزینه های ازدواج عروسی است

هزینه های جشن عروسی برعهده داماد است یا عروس؟

خب رسیدیم به مرحله اصلی پروسه ی ازدواج که در واقع میتوان گفت غول آخر تمام مراحل است .

به این معنا که هم از لحاظ برنامه ریزی هم به لحاظ  هزینه سخت تر از مراحل  دیگر است. هزینه های ازدواج در این مرحله کمی سنگین تر از مراحل دیگر است.

 

هزینه های مربوط به آقا داماد

مراسم عروسی  پرچالش ترین مراحل مربوط به هزینه های ازدواج است که تقریبا تمام هزینه ها شامل : تمام هزینه های تالار یا باغ و پذیرایی، لباس عروس، آرایشگاه عروس، آرایشگاه داماد، آتلیه، دسته گل عروس، ماشین عروس، تشریفات عروسی ( مانند تزیینات و گل آرایی)، خریدهای عروسی،چمدان عروس( شامل حوله ، لوازم آرایش مورد نیاز عروس، لباس زیر، یک ست لباس بیرونی ،کفش ،لباس خونگی ، عطر و…)، سرویس طلا، کیک عروسی، هزینه های دی جی ، کارت عروسی، گیفت عروسی تماما  برعهده داماد است.

هزینه های مربوط  به خانواده عروس

عروس نیز در جشن عروسی برای داماد خرید می‌کند ،این خرید ها می‌تواند:

حوله ، لباس خواب، روبدوشامبر راحتی، لباس زیر، یک ست لباس بیرونی ،کفش ،ادکلن، چمدان، سشوار، ریش تراش و لوازم بهداشتی مانند : فوم و خمیر ریش تراشی، افترشیو، ژل مو و … کفش و پارچه کت شلواری می‌باشد .

هزینه های خرید یا دوخت کت شلوار داماد و اکسسوری های داماد مثل پاپیون، کروات یا شال کمر داماد نیز بر عهده عروس است.

کلام آخر

تمام هزینه های ازدواج گفته شده قابل تغییر هست و  با توجه به بودجه ی قرار داده شده هر طرف برای ازدواج  قابل تغییر هست.

موارد گفته شده یک اصل صد در صد نیست پس سخت نگیرید.

حتی بعضی از مراحل برای راحت تر شدن و صرفه جویی در مراسم قابل حذف هست، پس مراسم را با توافق انجام بدهید.

فراموش نکنید هیچ چیزی با ارزش تر از شادی و خوشبختی شما نیست ، پس با مسایلی مثل هزینه های ازدواج کام همدیگه رو تلخ نکنید.

سعی کنید یک جوری برنامه ریزی کنید که بعدها با یادآوری اون روزها و لحظات خاطرات خوش به یادتون بیاد نه تلخی.

میتوانید در هر مرحله که نیاز به مراسم در باغ داشتید با تشریفات باغ پلاک هفت تماس بگیرید ، و از بابت خدمات ، دیزاین ، گل آرایی ، پذیرایی ، دی جی و … خیالتان راحت باشد و از مراسمتان لذت ببرید.

بروز رسانی: 20/آبان/1402

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *